tiistai 14. toukokuuta 2013

Mökkejä ja mökki-ihmisiä

Keitä ne on ne mökki-ihmiset? Aikaisempien vuosien prototyyppi taisi olla puuhakas keski-ikäinen pariskunta, jotka kontiot vilkkuen viuhtoo puupinolta marjamättäille, keittää kahvit ja kiroaa laiskoja mökkivieraita  (hiljaa ja sisäänpäin toki) samalla kun kysyivät saisiko olla lisää pullaa.

Nyt huomaan, että yhä useampi mökkeilijä onkin ikätoverini. Tämä saattaa johtua siitä, että alan saavuttaa keski-ikää mutta jotain uutta näissä mökkeilijöissä on. He ovat ahkeria ja puuhakkaita ihmisiä- arjessa. Mökille tullaankin nauttimaan hyvästä seurasta, ruoasta, juomasta ja hitaasta tekemisestä. Normaalilla mökillä kun on yksinkertaisesti täysin mahdotonta edetä nopeasti minuuttiaikataulun mukaan. Jos sytytät tulen hosuen saunaan, se todennäköisesti sammuu. Jos haluat tiskata, on ensin täytettävä pata vedellä, lämmitettävä vesi, nostettava vesi pesuvatiin ja sitten sopii tiskata.Käsin. Muutenkin mökillä on helppoa ajautua suloiseen hortoiluun. Kellahdan tuohon kirjan kanssa tai jään pihalle ihmettelemään lintua. Ideaalitilanteessa mökillä ei ole edes toimivaa seinäkelloa, joten suloinen ajantajun katoaminen irroittaa arkiympyröistä. Kokeilkaa jos ette usko.


Mökeissä on se ihana piirre että jokainen on oma persoonansa. Kokenut mökki-ihminen toki oppii ja sulautuu nopeasti talon tavoille, osaa kysyä tiski- ja jäteasiat ja tarttuu napakasti toimeen. Mutta miten minä sitten ajauduin mökki-ihmisten onnelliseen joukkoon?

Luulen että koko tarina sai alkunsa siitä, kun pikku-koululainen matkasi Savoon nippu Hevoshulluja matkalukemisinaan. Periltä löytyi paikka, jossa sai olla vapaasti, ihmetellä, tutkia, kuulua isoon iloiseen porukkaan ja kesäisin saunoa ja uida aamusta iltaan. Tästä paikasta se kaikki sai siis alkunsa ja vieläkin juuri tämä mökki on se, johon kaikkia muita vertailen, joka on minun maisemani ja paikka, jossa on hyvä olla. Mutta totta puhuakseni väliin mahtui pitkä ja kivinen jakso, jolloin mokomalle työleirille joutuminen oli teinille pahin mahdollinen rangaistus. Kolme kesäviikkoa mökillä ei aina ole onni ja autuus ainakaan jos satut olemaan 16-vuotias ja elämään aikakaudella ennen kännykoitä ja muita viestintävälineitä. Mummolan puhelimesta kavereille soittaminen ei ollut coolia toimintaa nähnytkään.

Tässä oikealla se on, kasvattajamökkini. Paikan ehdottomana bonuksena on maailman mukavimmat mökkinaapurit. Tänne kotiutui aikanaan myös puoliso Jii.

Mökkeilyperehdytyksen jälkeen  olemme kartuttaneet mökkikokemusta paitsi sukulaisten ja ystävien lomaparatiiseissa, myös vuokraamalla kaikkiaan noin kymmentä eri mökkiä lähestulkoon joka kolkasta kotimaatamme Kerran päädyimme jopa meren äärelle Ahvenanmaalle. Hieno kokemus sekin. Vuokramökit olemme yhtä poikkeusta lukuunottamatta löytäneet Lomarenkaan kautta. Tämä on ollut varsin näppärä tapa testata sisäistä mökkiläisyyttään ja sitä sopiiko tällainen elämäntapa sittenkään itselle. Sukumökeillä ja kavereiden luona kun joskus mökkielämä maittaa paremmalta kuin onkaan. Seuraa riittää ja usein vieläpä palvelu pelaa. Astetta tujumpi kokeilu olisi toki vuokrata määräajaksi mökki ja vastata kaikista rutiineista itsenäisesti mutta miedommallakin kokeilulla selvinnee.


Vuokramökkien hinnat saattavat tuntua korkeilta, mutta hintaan sisältyykin sitten koko paketti huoltoineen kaikkineen. Vuokramökillä on  helppoa määrittää toivottu mukavuustaso. Kestätkö kantovettä, kärsitkö perinteistä huussia, pärjäätkö sähköttä vai saisiko olla kaikilla herkuilla?  Samalla on kätevää ottaa tuntumaa eri seutuihin. Mistäs sitä muka muuten voi tietää onko onnellisin Hämeessä vai Pohjanmaalla?

Mökkivinkkejä ja kokemuksia on hyvä kysellä kokeneemmilta mökki-ihmisiltä. Ehkä parasta on, jos kokemusta löytyy omasta lähipiiristä ja omasta ikäluokasta. Voin lämpimästi suositella ekskursiota ystävän mökille muutaman eväskassin kera. Jos ei muuta niin maailma paranee ja ystävyyssuhteet lujittuvat mökkisaunan lämmössä. Tämä tietenkin edellyttää sitä, että menet reippaalla asenteella paikalle ja osallistut kaikkiin arjen töihin- sitten sopiikin illasta nautiskella ja rentoutua. Ja jos itse päätät ryhtyä mökki-ihmiseksi on vertaistuki (ja talkooapu!) käden ulottuvilla.



 Oletko sinä mökki-ihminen?

2 kommenttia:

  1. Yritin jo eilen kommentoida, mutta mun älypuhelin ei ollut kovin älykäs! ;) Mutta piti toteamani, että mökkeilyyn kasvaneena mökin korvikkeena toimii tämä pläntti täällä pellon keskellä. Vaikka mökillä olisi ehkä enemmän irti arjesta. Ja joo - o. On se oma mökki munkin haaveissa. Speksit mökille vaan niin suureelliset, että lottovoittoa odotellessa mökkeillään vanhusten mökillä minkä jaksetaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No teillä onkin melkoisen idyllinen ympäristö ihan siinä kotosallakin :). Pidän peukkuja lottovoitoille!

      Poista

Kiitos kommentista :)