maanantai 24. kesäkuuta 2013

Oma maa mustikkaa, muilta löytyy mansikkamaa


On täysin mahdotonta olla hullaantumatta yöttömän yön valosta, kun juhannusta viettää mökkiolosuhteissa muiden mökki-ihmisten seurassa ja tarjolla on lisäksi hyvää ruokaa ja juomaa. City-juhannus voi varmasti olla jonkun heiniä, itse väitän itsepintaisesti, että mökille painaltaminen ei ole laumasieluisuutta vaan sielun lepoa erilaisista laumoista.
Juhannuksen onnistuneen Mansikkapaikka-kyläilyn jälkimainingeissa vaihteeksi mökkivieraan näkökulmaa. Kun vierailet toisen rakkaassa mansikkapaikassa, voi oheisen mökkikyläilijän ABC:n lukaista alustukseksi- tai nauraa sille ja luottaa ihan terveeseen maalaisjärkeen.
A: Arvostus.Vierailet paikassa, joka on isäntäväellesi tärkeä ja rakas. Asiat tehdään ehkä mielestäsi erilailla kun itse tekisit tai jotain oleellista puuttuu varustuksesta. Yritä nähdä paikka isäntäväen silmin. Huomaa kauniit yksityiskohdat ja nerokkaat keksinnöt.

B: Bileet? Kyllä, usein mutta ota huomioon yleinen viihtyvyys, naapurien hermot ja isäntäväen jaksaminen!

C: Cooling. Ota etukäteen huomioon vierailupaikan viileäsäilytystilat. Älä raahaa kassikaupalla herkästi pilaantuvia elintarvikkeita tai tunge jääkaappia täyteen omia juomiasi.
D: Drinkit? Mikä jottei mutta kannattaa pysyä kohtuudessa. Mökillä ollaan usein vesien äärellä, puuhastellaan terävien esineiden kanssa ja ollaan syrjässä autokyydin varassa. Tukkihumalaa en suosittele.

E:Elämästä nauttiminen. Kyllä, olet asian ytimessä. Ei stressiä tai suorittamista vaan rentoa yhdessäoloa.

F: Fine dining onnistuu mökkiolosuhteissakin ja ruokaan saa ja voi panostaa. Toisaalta makkarakin on ihan jees...
 G: Grillaus on helppo tapa tehdä mökkiruokaa isollekin porukalle. Kokeile rohkeasti uusia makuja ja yhdistelmiä. Varo kuitenkin kärventämästä sapuskaasi.

H:Herkistely on sallittua, fiilistele antaumuksella maisemaa, seuraa ja elämän ihanuutta

I:Itikat ovat kieltämättä ärsyttävä vitsaus mutta älä anna niiden pilata mökki-ilottelua. Erilaisissa karkottimissa löytyy, antihistamiinia voi ottaa jo ennalta ja hydrokortisoni lievittää kutinaa- kuin myös saunan lämpö ja koivuvihta. Punkkisyyniäkin jaksan tylsänä suositella jokailtaisena traditiona, varsinkin jos seurueessa on karvaisia mökkeilijöitä.
 K:Kauneudenhoito. Mökillä on kivaa antaa ihon ja hiusten levätä laittamiselta mutta se ei toki tarkoita sitä, että olisi pakko kulkea pieruverkkareissa haisevana. Paitsi jos tahdot tietenkin. Mökillä on aikaa tehdä kasvonaamioita, jalkakuorintoja ja testata uutta kynsilakkaa.

L: Lukeminen sujuu seurassakin, kokeile jos et usko. Ihanan rauhoittavaa kun iso porukka keskittyy kääntelemään sivuja.

M: Matkantekoa ei voi usein välttää, jos mökille mielii. Suhtaudu siihen kuten itikoihin. Siedä vaikket pitäisi.

N:Nuotio on tunnelmallinen ja erinomainen vaahtokarkkien grillaamiseen. Kannattaa kuitenkin suosia virallista tulentekopaikkaa, ettei mökkichillailu muutu kulotusharjoitukseksi tahi kaskenpoltoksi.

O:Omat eväät. Kohteliasta on koordinoida ravintohankinnat isäntäväen kanssa. On hankalaa yrittää pyörittää erillisruokataloutta. Juomienkin suhteen kannattaa suosia nyyttärimeininkiä. Tuo kaikkea suunnilleen oman kulutuksesi verran ja lisää yhteiseen pöytään. Helppoa ja kätevää.

P: Puuhastelu on myös erittäin sallittua mökkiviihdettä. Mitään liian isoa urakkaa ei ehkä kannata ottaa työn alle ettei olo muutu totiseksi puurtamiseksi mutta usein juttu luistaa jopa parhaiten kun tehdään yhdessä töitä. Esim pikkuisen puuduttavat puuhommat ovat otollisia seurassa harjoitettavia puuhia. Kannattaa myös kysyä reippaasti missä puuhassa voi olla avuksi. Mikään ei estä tehokkaammin uutta mökkikyläilykutsua kuin passattavaksi heittäytyminen.
Q: Quattro stagioni on kivaa vaihtelua mökkimuonaan kylillä käydessä.


 R:Ruoka on ehkä näissäkin aakkosissa ylikorostettu aihe mutta se nyt vaan maistuu kaikkein parhaalta kesällä tuoreeltaan ulkoilmassa varsinki,n jos ensin puuhastellaan hieman nälän houkuttelemiseksi.

S:Samppanja tahi muu kuplivainen on mökkijuomien aatelia.

T:Tuliaiset ovat kivoja mutta eivät välttämättömiä. Oma osuus ruoista toimii miltei parhaiten. Turhaa tavaraa kannattaa välttää, sen sijaan kulutustavarat kuten hyttysmyrkky, kahvi tai lomalukeminen (tai se kupliva) ovat oikein jees.


U:Uiminen kyllä, erityisesti jos matkassa on alaikäisiä tai koiraeläimiä. Niitä pitää kyllä pitää silmällä etteivät huku tai vety liikaa.


V: Vierailun kesto riippuu kohteen ja isäntäväen tuttuudesta. Pesimään ei kannata kenenkään mansikkamaalle jäädä mutta jos yhteinen sävel ja säännöt, siisteys ja lomanviettotavat kohtaavat niin mikään ei estä viipymästä pitkäänkin. Toisaalta aikuiset ihmiset viihtyvät harvoin päivätolkulla liian pienellä yhteisellä reviirillä.

W:WC on usein puucee, joka oikein hoidettuna on miellyttävä paikka asioida. Ei ole tyhmää kysyä spesifisiä ohjeita sen käyttöön. Ja muista kuivike!

X:XZ, unohda kampaamon kuohkeuttavat tuottehet, tätä tai Linna-shampoota nostalgiatrippeihin!

Y: Yötön yö, älä nuku sen yli!




Z: Zetori tai vastaava on hyvä sijaita naapurissa siltä varalta että auto jumittaa penkkaan. Mökkitiet ovat petollisia.

Å: Tähän en taivu tällä erää... Symboloikoon ihastunutta oohittelua kaikelle mökki-ihanuudelle.

Ä: Ärsyyntyä ei kannata juuri mistään. Anna pienten erimielisyyksien mennä itsekseen ohi antamalla tilaa kaikille mökkeilijöille.

Ö:Öhkömönkiäisten bongailu on hauskaa puuhaa. Varustaudu suurennuslasilla!

torstai 20. kesäkuuta 2013

Lahjattomat treenaa aka juhannus

On jälleen koittanut kesäjuhlakauden kliimaksin, juhannuksen, aika. Tänä viikonloppuna paatuneinkin kaupunkieläjä todennäköisesti ottaa neljä pyörää alleen ja hurauttaa kuoppaista soratietä mökkirantaan, jossa hytty inisee ja sauna lämpenee. Joulun lisäksi juhannus on pyhä, jota hyvin yhdenmukaisin menoin vietetään joka niemessä, notkossa ynnä saarelmassa. Ja onhan siinä jotain käsittämättömän suurellisen massatapahtuman hurmosta, kun letka etenee 4-tietä (tai kolmosta tai mitä vaan muuta pääteistämme) 30 km/h. Kuski kiihtyy usein viimeistään Lahden kohdalla, mutta perillä odottava palkinto on niin suuri, että kaikki on sen arvoista ja jonottamisen kipu unohtuu äkkiä. Seuraavana vuonna sitä taas kaartaa kansanauton, toikkarin, ooppelin tai vastaavan ajopelin jonon jatkoksi toiveikkaasti ajatellen, ehkä liikenne tänä vuonna vetää!

Kävimme tällä viikolla hieman harjoittelemassa mökkeilyä ja koeponnistamassa reittiä ihan normaaleilla moottoritienopeuksilla. Mukana oli kolme daamia, koirapariskunta Kekkonen ja nuorisokoira Kepponen. Osoitin lopullisesti olevani mökkikelpoinen yksilö saatuani vedet kytkettyä, saunan lämmitettyä ja muutenkin kaiken toimimaan ihan ilman miehistä apua. Yksi yö mökin rauhassa auttoi akuuttiin arkikiukkuun, vaikka pidempi pysähdys olisi ehkä ollut tarpeen. No, loma häämöttää jo ja punatupaterapiaa saa yllin kyllin. Lomasuunnitelmissa lukee ainoastaan: Mene
mökille, ole mökillä.

Juhannuksen saa punainen tupa kuitenkin viettää itsekseen. Meillä on toinen mansikkapaikka, mökki tietenkin. Ystävätär emännöi jo viidettä kertaa treenileiriä "Lahjattomat treenaa" perusleiri Kvakissa. Täällä mökki-ihmiset kohtaavat toisensa ja vilinään mahtuu erinäinen määrä nelijalkaisia, vallitsevana olomuotona suklaakoiramaisuus, aikuisia ja lapsukainen, joka vuosi vuodelta kasvaa topakammaksi kenneltytöksi. Kun päälle lisätään ne perinteiset, sauna, hyvä ruoka, valoisa kesäyö, kuplivaa juomaa ja niitä treenejäkin niin konsepti on täydellinen.






 Yksi loistava puoli tässä tavassa viettää juhannusta on se, että diplomi-insinöörimäisellä täsmällisyydellä toimitettiin valmis menu-ehdotus ja sen perusteella kauppalappu. Valmistus tehdään sitten ryhmätyönä ja se on yksi olennainen osa yleistä nautillisuutta. Tässä quotaten ystävättären suunitelma:

Lounaat:
- Pe: Lohta, uusia perunoita, paprika-vuohenjuustosalaattia sekä feta-avocadosalaattia
- La: Pihviä ja broileria, grillikasviksia, mansikka-halloumisalaattia

Aamiaiset:
- La: Pekonia & munia
- Su: Lettuja! (suolainen täyte, vaikkapa creme fraiche-kylmäsavulohi ja kermavaahtoa & hilloa)

Iltapalat:
- Pe: Lettuja! (suolainen täyte, vaikkapa creme fraiche-kylmäsavulohi ja kermavaahtoa & hilloa)
- La: Raakamakkaroita Stockkalta ja nakkeja, aurinkosalaattia, kenties jotain muutakin valmissalaattia





Mutta miksi ihaniin fiiliskuviin on soluttautunut Biisoni-kärri? Jotain kätevää ja pätevää ollaan taas menty hankkimaan. Siitä lisää tuonnempana!


ILOISTA JUHANNUSTA!

sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Madde ja Tepanic

Perjantaina ajoin mökille monumentaalisen ukonilman pauhatessa. Siinä tehtiin todenteolla eroa tylsän arjen ja jännittävän vapaa-ajan välille. Vettä tuli välillä niin, että oli pakko kurvata kansanauto huoltoasemalle kun ei eteenpäin nähnyt. Melko hauska ilmiö oli sitten se, että punaisen tuvan pihassa aurinko paistoi ja kun saunakin oli jo lämmin traileriporukan toimesta niin viikonloppu sai todenteolla alkaa.

Niin, mikä traileriporukka? No uusimman perheenjäsenemme Terhi Järvisen vetoauto ja traileri kuskeineen ja repsikoineen tietysti. Mökkivene on nyt siellä missä kuuluukin, tai ainakin niillä seuduilla, koska venepaikan rakennustyöt ovat vielä edessä.Vene oli päätetty kuitenkin koeajaa tänä viikonloppuna, joten oli muutakin odotettavaa, kun tv-lähetys prinsessa Madeleinen häistä.
 Ensimmäinen merkittävä tapahtuma ei kuitenkaan ollut kumpikaan näistä vaan tulevan koululaisen kolmas irronnut hammas. Nämä ovat jos kohta dramaattisia tapahtumia (verta!) myös suuren ylpeyden aiheita. Punaisen tuvan historiankirjoihin tämä kirjattiin merkittävänä virstanpylväänä. Samalla tehtiin ensimmäinen pituusmerkintä ovenpieleen. 127 cm sanoi se.
Juhlimme hampaan irtoamista lettukahveilla Sysmän markkinoilla. Vaikka kuinka varautuisi kaikkeen, niin aina on jotain kyliltä haettavaksi. Tällä kertaa muiden ostosten ohessa hoituivat myös kalastuslupa-asiat kuntoon ja hankittiin pelastusliivit  allekirjoittaneelle. Markkinoiden tarjonta oli niin mainio, että hankintalistalta saatiin viivata yli myös puunkantoteline. Eli ei tullutkaan sitä näpsäkkää lihalaatikkoa vaan muotoilultaan varsin viehättävä koivuteline. Ei ole edes painava vaikka siltä näyttääkin. Kestävyys selviää sitten käytön myötä. Roskat tuo ainakin pitää sisäpuolellaan, siitä plussaa!


Koska markkinoilla voi käydä ihan mitä vaan, lyötiin
siellä lukkoon myös hevoskaupat. Sysmän työkeskuksen pihalla tuijotti neulottu heppa nappisilmillään, sitten tuijotti kuusivuotias nappisilmillään ja 16,50 vaihtoi omistajaa. Perheeseen liittyi neulehevonen Omppu Järvinen ja sen omistajatar laukkaa hiukset hulmuten pitkin tienoota. Väitetään, että lapset nykyisin ovat passiivisia ja mielikuvituksettomia mutta minäpä väitän, että kun lapsilla ei ole liikaa ohjattua ohjelmaa vaan sensijaan aikaa ja tilaa tehdä mitä haluaa, se mielikuvitus työstää kyllä vaikka minkälaisia leikkejä.


Olen tainnut täälläkin puolustella mökkirähjäistä olemustani sillä, että mökillä ei ole peiliä. No, nytpä tuolta vilkuttelen teille kuninkaallisten häiden kunniaksi prinsessavilkutuksen uuden peilin kautta. Jii kyllä vähän paheksui, kun ostin valmiiksi kuluneen tavaran. Me emme ehkä vieläkään ole saavuttaneet samaa aaltopituutta sisustuksellisissa kysymyksissä... Ja minä olen nyt onnellisesti rähjäinen peilin kera.

Vaikka vastustan vimmatusti ajan seuraamista mökillä, niin täytyihän minun kello saada, jotta tiedän avata television Madden häiksi. (Saattaa olla että hankinnalle oli muitakin argumentteja, mutta en nyt muista mitä). Ennen häitä ehdittiin hyvin suorittaa Terhin, ystävien kesken Tepan neitsytmatka. Tai niinhän sitä äkkisältään luulisi. 
Kepeästi lipui Tepa vetoauton perässä rantaan ja traikun päältä järveen. Ehdin ääneen ihmetellä sen vinoutta jo kertaalleen mutta herätys tuli kun Jii hyppäsi veneeseen ja totesi että "Perkele, tulppa, tää uppoaa!" Seurasi vimmattua juoksua, toteamus että tulppa ei mene veneen sisältä paikalle. yritys kiskoa vene ylös traikun päälle. Menestys oli heikkoa, koska sitä vettä todella oli melkoinen määrä jo eikä pikkuinen kansanauto saanut kuormaa ylös. Hienot kuopat me kyllä tehtiin. Tässä vaiheessa Tepa takaisin veteen ja kun jossain vaiheessa olin ajautunut shortseineni päivineni jo vyötäisiä myöten sain uitella paattia rantakalliolle. Siellä saatiin pyrstöä vähän ylös, tappi paikalleen ja naapurin veneestä lainatulla pikkuäyskärillä reipas 300 lappausta myöhemmin oli venho taas paremmassa balanssissa ja pöksyt siinä määrin märät että oli pakko uskaltautua kuivattelukierrokselle. Ja sehän kulki, voi mahdoton! Jos seuraavilla kerroilla päästäisiin vähän vähemmällä draamalla vesille niin saattaisin vaikka alkaa tykätä tästä meiningistä.

Ehdimme juuri ja juuri paikalle katsomaan arvovieraiden saapumista kirkkoon eli mitään todellista vahinkoa ei Tepanicin melkein haaksirikosta syntynyt. Yksi punaviini oli kyllä otettava, jos ei muuta niin flunssaa torjumaan. Järvessä tosin oli veden lämpötila +22 astetta  mutta ei parane ottaa riskejä!

Madde sai miehensä ja me juhlittiin suomalaiseen tyyliin kakkukahveilla hengessä mukana. Todisteeksi oli napattava kuva myös kunnon ruoasta. Ei meillä sentään letuilla ja kakuilla eletä, vaikka läheltä liippaa. Hikisen hellepäivän jälkeen raikas salatti ja suolainen halloumi on ihan täydellinen yhdistelmä!
Vaikkei kukaan kysynytkään, kerron vielä verhogeenien kuulumiset. Niillä oli vähän luova ja romatillinen olo, joten hörhöverhot saivat kaverikseen ohuet sivuverhot solmuilla. Näihin on punaisessa tuvassa nyt kotvaksi tyytyminen.

sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Oho, lipsahti

Kesäkauden alkajaisiksi oli ohjelmassa kesäkeikka Tallinnaan, virvokkeita kesäksi ja ajanvietettä luki agendalla. Helteinen matka meni hyvin ja mökkijuomat saatiin matkaan. Keikka oli pikaisesti hoidettu.

 Helteen  helliessä huomasimme äkkiä, ettei lapsivapaan viikonlopun ajanvietteenä elokuvat tai terassit tuntuneet sittenkään miltään ja niinhän siinä kävi, että satamasta pikakieppi kotiin, vaihtovaatteet ja kylmälaukku sekä koirat matkaan ja pikataival mökkipihaan. Tällä kertaa panostettiin ihan vaan olemiseen, lasi viiniä, iltapalaa, sauna ja yöunet kellon ympäri. Seuraavana päivänä "lasseilua", sapuskaksi parsaa ja kesäsalaattia, kotvanen damien etsintää pikkukoiran kanssa ja pirteään +11 asteiseen Päitsiin dippautuminen.

Konsepti toimii ja näemmä mökillä osataan vain ollakin, ihan kahdestaankin. Samalla keikalla katsottiin veneelle paikkaa, koska uskokaa tai älkää. meidän talon pihaan on muuttanut pikkuvene ja traileri... Niistäkin kuulette vielä kunhan rantautuvat oikeaan lokaatioonsa.